Thursday, 18 January 2018

Cabaran Tandas untuk anak-anak bersekolah

Kali ni sebenarnya aku nak buat perkongsian berkenaan satu cabaran bagi anak yang baru menjejak kaki ke sekolah samada pra sekolah atau melangkah ke alam sekolah rendah. Cabaran tandas ini adalah salah satu perkara yang kita tak perasan nak bagitau atau ajar anak kita. Kadang bukan sesaja tanak ajar tapi tak terpikir atau kita anggap itu adalah rutin harian, nak kencing, nak berak, pi ja toilet, cuci..dah...

Entry aku ini berdasarkan pengalaman dan jugak cerita dari kawan-kawan, based on kisah benar tau. Bila sebut cabaran tandas, nampak macam kelakar jer kan, tapi tahukah kita bahawa anak-anak sebenarnya mengalami kesukaran nak buang air kat sekolah. Lebih kesian lagi kalau anak-anak yang berkeperluan khas.

Sekolah yang majoritinya (tak tahulah kalau kat sekolah swasta) menggunakan jamban cangkung. Rumah-rumah sekarang pulak, kebanyakan dah guna jamban duduk, begitu jugak taska, anak-anak juga dah sedia terlatih guna jamban duduk. Bila dorang ke sekolah, kalau kita tak ajar cara guna, maka ada potensi untuk basah lencun kain dan seluar sekolah anak tu. Not simply how to use the toilet tapi cara nak bukak seluar dan kan jugak tau. Cabaran lebih besar untuk anak-anak yang tandas dah guna bidet. Cara cuci guna paip juga perlu diajar.
Image result for toilet
Tandas Duduk. Sumber imej : Google
Image result for toilet squatting
Tandas Cangkung. Sumber imej : Google

Nampak macam remeh tapi kesian anak-anak kita. Rasanya sebab tu banyak kes basah di awal-awal minggu persekolahan. Percayalah, dah terjadi pada anak-anak kawan rapat. Tapi masa anak-anak dulu masuk darjah satu, aku pun tak ajar ni sebab tak terpikir masa tu, tapi Alhamdulillah mereka survive tanpa ada kes seluar atau kain basah.

Cabaran kita dahulu mungkin berbeza dari mereka, jom jadi ibu bapa yang prihatin supaya anak-anak gembira dan berbahagia dalam menjalani alam persekolahan mereka.

2 comments:

  1. betul jugak tu kak mel, xterfikir plak keadaan tndas sekolah yg xsme macam dekat rumah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kan, akak dulu pun mcm tu. Bila kawan-kawan bagitau baru tau..sian anak-anak.

      Delete